Cum să scapi de febra musculară

Cum să scapi de febra musculară – toată lumea iubește febra musculară ascuns. Este dovada că ai muncit din greu la sală iar corpul tău evoluează.

Cum să scapi de febra musculară

Dar unele dureri musculare nu se datorează pur și simplu acumulării de acid lactic – este un semn că v-ați trimis mușchii direct în șoc. Durerea musculară semnificativă care apare de obicei la câteva ore după activitate, de obicei între 24 și 48 de ore după activitate, este denumită durere musculară cu debut întârziat sau DOMS.

Această afecțiune are foarte puțin, dacă nu chiar nimic, de-a face cu acidoza lactică. În schimb, pare să fie rezultatul unor mici rupturi în fibrele musculare care se combină cu un proces inflamator pentru a duce la durere. Veți observa acest tip de durere după exerciții mai dificile sau necunoscute.

Așadar, care sunt simptomele DOMS? -Durerea musculară, lipsa de forță, scăderea vitezei de contractibilitate a mușchilor și rigiditatea musculară sunt toate simptome ale DOMS, spun diverși specialiști din industrie. DOMS poate scădea viteza de contractibilitate musculară cu 5-8% și poate modifica mobilitatea articulațiilor.

Dacă organismul tău are nevoie de un pic mai mult ajutor în ceea ce privește recuperarea, încearcă unul dintre aceste sfaturi pentru a scăpa de febra musculară dureroși.

1. Mănâncă mai multe ciuperci

Numeroase surse au identificat ciupercile ca având proprietăți antiinflamatorii care pot fi eficiente în reducerea unor dureri musculare. Compușii antiinflamatori ai ciupercilor, numiți polizaharide, acționează pentru a reduce compușii citokinelor care cauzează inflamații.

2. Bea suc de vișine

Sucul de vișine este încărcat cu antioxidanți și compuși antiinflamatori. Un studiu din 2010 a constatat că alergătorii de cursă lungă care au băut suc de vișine timp de 8 zile au raportat o scădere a durerilor musculare.

La fel ca în cazul ciupercilor, proprietățile antiinflamatorii din vișine pot fi benefice în diminuarea durerilor musculare. Cu toate acestea, în special în cazul extractului de vișine, trebuie să fim conștienți de conținutul semnificativ de zahăr care ar putea fi prezent.

3. Fă o baie cu gheață

Un studiu din 2010 a constatat că băile cu gheață reduc umflarea și deteriorarea țesuturilor care provoacă DOMS prin contracția vaselor de sânge. Participanții au stat în baia de gheață timp de la 5 până la 10 minute. Iar într-un alt studiu din 2014, participanții care au făcut băi de gheață timp de 10 minute după exerciții au raportat cele mai scăzute niveluri de durere musculară atunci când li s-a cerut să se întindă.

4. Dormi

Sună simplu, dar, de multe ori să te duci la culcare poate fi exact ceea ce au nevoie mușchii tăi dureroși. Legătura științifică directă dintre somn și recuperarea post-exercițiu rămâne oarecum neclară, deși se poate argumenta cu tărie că acest lucru se datorează faptului că somnul implică o multitudine de funcții fiziologice care nu sunt întotdeauna ușor de definit și separat în mod clar. Știm, totuși, că lipsa somnului poate contribui la niveluri mai ridicate de inflamație. Este posibil ca inflamația să nu fie un factor în special în DOM, dar contribuie la unele dureri musculare – iar o odihnă serioasă poate ajuta la ameliorarea acestora.

5. Consumă frecvent antioxidanți și proteine în următoarele 24 de ore

Shake-ul proteic de după sală face mai mult decât să vă realimenteze mușchii. Un studiu din 2017 a constatat că proteinele au ajutat la recuperarea funcției musculare în cele 24 de ore care au urmat unui antrenament plin de contracții excentrice (ceea ce se întâmplă, în general, în majoritatea antrenamentelor bazate pe forță). Iar adăugarea de antioxidanți la acea masă a îmbunătățit și mai mult recuperarea de la acele antrenamente. Așadar, urmăriți să vă încărcați cu proteine (gândiți-vă la pui sau pește) și alimente bogate în antioxidanți (gândiți-vă la rodii și varză kale) în orele de după un antrenament dur și urmăriți cum scad timpii de recuperare.

Default image
Alin