Caderea parului – cauze, simptome și prevenții

Caderea parului (alopecia) poate afecta scalpul sau întregul corp și poate fi temporară sau permanentă. Poate fi rezultatul eredității, al modificărilor hormonale, al afecțiunilor medicale sau al unei părți normale a îmbătrânirii. Oricine își poate pierde părul pe cap, dar este mai frecvent la bărbați.

Chelia se referă de obicei la caderea parului excesivă de pe scalp. Căderea ereditară a părului la oamenii mai în vârstă este cea mai frecventă cauză de chelie. Unii oameni preferă să-și lase căderea părului să se desfășoare netratată și ascunsă. Alții îl pot acoperi cu coafuri, machiaj, pălării sau eșarfe. Și alții aleg unul dintre tratamentele disponibile pentru a preveni pierderea în continuare a părului sau pentru a regenera părul.

Citește articolul despre cel mai bun sampon impotriva caderii parului pentru a descoperii alterenative care să te ajute în combaterea pierderii parului.

Caderea parului - cauze, simptome și prevenții

Simptome

Caderea parului poate apărea în mai multe moduri diferite, în funcție de cauzele acesteia. Poate apărea brusc sau treptat și poate afecta scalpul sau întregul corp.

Semnele și simptomele căderii părului pot include:

 • Subțierea treptată a părului deasupra capului. Acesta este cel mai frecvent tip de cădere a părului, care afectează oamenii pe măsură ce îmbătrânesc. La bărbați, părul începe adesea prin caderea parului de pe frunte și avansează treptat. La femei de obicei se manifestă prin rărirea treptată a părului.
 • Pete circulare sau neuniforme. Unele persoane își pierd părul în pete chele circulare sau neuniforme de pe scalp, barbă sau sprâncene. Înainte ca părul să înceapă să cadă e posibil sa ai mâncărimi puternice și dureroase.
 • Subțierea bruscă a părului. Un șoc fizic sau emoțional poate determina subțierea părului. Mâini de păr pot cădea la pieptănare sau spălarea părului sau chiar după tragere ușoară. Acest tip de cădere a părului cauzează de obicei subțierea generală a părului, dar este temporar.
 • Căderea părului pe tot corpul. Unele afecțiuni și tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, pot duce la pierderea părului pe tot corpul. Părul crește de obicei la loc.
 • Petice care se răspândesc pe scalp. Acesta este un semn de pecingine. Poate fi însoțit de păr rupt, roșeață, umflături și, uneori, suflare.

Când mergi la medic?

Consultă-te cu medicul dacă ești tulburat de căderea persistentă a părului tău și dorești să continui tratamentul. Pentru femeile care se confruntă cu o linie de păr în retragere (alopecie fibroasă frontală), discutați cu medicul despre tratamentul precoce pentru a evita chelie permanentă semnificativă.

De asemenea, discută cu medicul dacă observi căderea bruscă sau neuniformă a părului sau căderea părului mai mult decât de obicei la pieptănarea sau spălarea părului. Căderea bruscă a părului poate semnala o afecțiune medicală care necesită tratament.

Cauze

Oamenii pierd de obicei 50 până la 100 de fire de păr pe zi. De obicei, acest lucru nu este vizibil, deoarece părul nou crește în același timp. Caderea parului apare atunci când părul nou nu înlocuiește părul care a căzut.

Căderea părului este de obicei legată de unul sau mai mulți dintre următorii factori:

 • Istoria familiei (ereditate). Cea mai frecventă cauză a căderii părului este o afecțiune ereditară care se întâmplă odată cu îmbătrânirea. Această afecțiune se numește alopecie androgenă, chelie masculină și chelie feminină. De obicei, apare treptat și în moduri previzibile -pete chele la bărbați și subțierea părului de-a lungul coroanei scalpului la femei.
 • Modificări hormonale și afecțiuni medicale. O varietate de afecțiuni pot provoca pierderea permanentă sau temporară a părului, inclusiv modificări hormonale datorate sarcinii, nașterii, menopauzei și problemelor tiroidiene. Condițiile medicale includ alopecia areata, care este legată de sistemul imunitar și cauzează căderea parului neuniformă, infecții ale scalpului, cum ar fi o tulburare de tracțiune a părului numită tricotilomanie.
 • Medicamente și suplimente. Căderea părului poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru cancer, artrită, depresie, probleme cardiace, gută și hipertensiune arterială.
 • Radioterapie la cap. Este posibil ca părul să nu crească la fel ca înainte.
 • Un eveniment foarte stresant. Mulți oameni experimentează o subțiere generală a părului la câteva luni după un șoc fizic sau emoțional. Acest tip de cădere a părului este temporar.
 • Coafuri și tratamente. Coafarea excesivă sau coafurile care îți strâng părul, cum ar fi cozile, pot provoca un tip de cădere a părului numit alopecie de tracțiune. Tratamentele de păr cu ulei fierbinte și permanentele pot provoca, de asemenea, căderea părului. Dacă apar cicatrici, căderea părului ar putea fi permanentă.

Factori de risc care duc la căderea părului

O serie de factori vă pot crește riscul de cădere a părului, inclusiv:

 • Un istoric familial de chelie pe partea mamei sau a tatălui tău
 • Vârstă
 • Pierderea semnificativă în greutate
 • Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și lupusul
 • Stres
 • Alimentație slabă

Prevenirea

Cea mai mare parte a cheliei este cauzată de genetică (chelie masculină și chelie feminină). Acest tip de cădere a părului nu este prevenibil.

Aceste sfaturi te pot ajuta să evitați tipurile prevenibile de cădere a părului:

 • Fii blând cu părul tău. Folosește un șampon bun și evită să tragi de el la periaj și pieptănare, mai ales când părul este ud. Un pieptene cu dinți largi ar putea ajuta la prevenirea scoaterii părului. Evită tratamentele dure, cum ar fi rolele fierbinți, plăcile de păr, tratamentele cu ulei fierbinte și permanentele. Limitează tensiunea asupra părului de la stilurile care utilizează benzi de cauciuc, barete și împletituri.
 • Adresează-te medicului în legătură cu medicamentele și suplimentele pe care le iei care ar putea provoca căderea părului.
 • Protejează-ți părul de lumina puternică soarelui și de alte surse de lumină ultraviolete.
 • Renunță la fumat. Unele studii arată o asociere între fumat și chelia la bărbați.

Boli care pot cauza pierderea părului

Caderea parului apare adesea la pacienții care suferă sau se recuperează după o afecțiune sau o boală. O listă tot mai mare de probleme și îngrijorări cu căderea părului poate duce la stres și anxietate suplimentare, deoarece pierderea părului devine mai răspândită și mai vizibilă pentru alții. Deși există un număr mare de probleme de sănătate care duc la pierderea părului, unele dintre cele mai frecvente boli includ:

 • Lupus: Această boală autoimună pe termen lung provoacă o multitudine de simptome care vă îți afecta pielea, ducând la căderea părului.
 • Alopecia Areata: o boală autoimună care afectează pielea și scalpul, provocând căderea bruscă a părului. Conform unui studiu efectuat de Merck Research Laboratories mai mult de jumătate de bărbați cu vârsta de peste 40 de ani suferă de această boală.
 • Probleme tiroidiene: o tiroidă hiperactivă sau hiperactivă poate contribui la caderea parului.
 • Cancer: Cancerul, cum ar fi limfomul Hodgkin, poate provoca pierderea părului, dar de obicei, chimioterapia este cauza principală.
 • Tulburări de alimentație:  tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia, nu numai că stresează corpul, ci și îndepărtează substanțele nutritive importante de la celule care ajută la creșterea părului sănătos.
 • Sindromul scalpului arzător : Cercetătorii nu au reușit să identifice dacă simptomele precum mâncărimea, arsurile și durerea duc direct la căderea părului sau dacă simptomele și pierderea sunt mai complexe.
 • Sindromul ovarian polichistic: Această tulburare hormonală poate provoca probleme cu creșterea părului, ducând la pierderea și subțierea lui.
 • Tricotilomanie: Se știe puțin despre cauza acestei afecțiuni, ceea ce duce la un impuls irezistibil de a scoate părul sănătos din cap sau din alte zone, cum ar fi sprâncenele.

Întrebări frecvente despre cauzele caderii parului

Pierd mai mult par decât ar trebui?

Nu te speria imediat după ce vezi mai multe fire de păr în canalul de duș. Potrivit specialistului nostru de restaurare a părului, femeile pierd între 50 și 100 de fire pe zi, chiar și până la 150 în unele cazuri. La vârste mai înaintate, părul devine mai subțire și gri și, prin urmare, se rupe mai ușor decât la tinerețe. Pierderea de proteine, vitamine , minerale și alți factori hormonali determină micșorarea foliculilor de păr, restricționând mecanismul de creștere a părului. Deci, în anii următori, caderea parului devine mai vizibilă.

Cum știu dacă căderea părului se datorează cheliei masculine?

A deveni chel este un proces lent care ar putea dura mult timp pentru a fi observat. Identificarea primei faze a căderii părului care duce la chelie este dificilă și uneori dificil de determinat. Ar trebui să urmărești semnele unei linii de păr în formă de M sau potcoavă. Împreună cu oricare dintre aceste semne de subțiere a părului, pierderea excesivă a părului în timpul dușului sau în timpul periajului este, de asemenea, un indicator puternic că timpului cheliei se apropie.

 Pieptănarea frecventă cauzează căderea părului?

Pieptănarea regulată este un obicei bun, potrivit specialiștilor în păr. Cei care nu se piaptănă pur și simplu nu promovează sănătatea părului lor. Cu toate acestea, folosirea unei perii de păr sau pieptănarea prea tare poate separa părul de rădăcinile sale. Fibrele de păr sunt foarte sensibile la excesul de stres fizic – sub stres, cuticulele se fulgează și se îndepărtează. Periajul agresiv în timp ce este ud poate duce la tragere și rupere excesivă a parului.

Mătreața provoacă căderea parului?

Mătreața de pe scalp nu provoacă direct căderea sau subțierea părului. Acesti fulgi albi de piele creează mâncărime. Mâncărimea prelungită are ca rezultat îndemnuri imediate de a zgâria scalpul. Zgârierea excesivă și anxioasă rănește foliculii de păr, încurajează ciupercile, formează erupții cutanate și creează alte afecțiuni dermatologice legate de fulgii de piele. Astfel, zgârierea continuă și prelungită slăbește foliculii de păr, ducând la căderea părului.

Default image
Alin