Apa micelară se clătește sau nu?

Acum ceva timp mi -am pus și eu întrebarea dacă apa micelară se clătește sau nu, dar hai să mergem un pic mai înapoi. Când am început să folosesc apa micelară am crezut că am găsit metoda ideală de demachiere rapidă. Cu o singură trecere pe față eram curățată și gata de culcare, nu-i așa? Greșit. În cele din urmă am fost „luminată” și am început să folosesc întreaga gamă din rutină, dar am păstrat mica mea apă micelară la îndemână pentru acele nopți de lene inevitabile. După ce am făcut câteva săpături în încercarea mea de a-mi liniști pielea mea mixtă sensibilă și de mare întreținere, am dat peste doi experți care au susținut amândoi că îmi lipsea o parte esențială: clătirea post-micelară.

Acest lucru m-a derutat, deoarece întotdeauna m-am gândit la apa micelara ca la o alternativă delicată la produsele de curățare mai dure, cu conținut ridicat de sulfat. Amândoi au explicat cum apa micelară este de fapt blândă, dar poate lăsa în urmă surfactanți pe piele, care pot deveni iritanți în funcție de tipul de piele și este mai bine să fii în siguranță și să clătești pur și simplu. Așadar, ce sunt mai exact acești surfactanți și care sunt riscurile? Apa micelară se clătește sau nu? Am apelat la câțiva dermatologi foarte bine informați pentru a descoperi adevărul din spatele acestei afirmații despre apa micelară.

Ce este apa micelară?

Apa micelară este, de fapt, un amestec de apă și mici „micelițe” uleioase care atrag și ajută la îndepărtarea murdăriei, a machiajului și a resturilor de la suprafața pielii. Joshua Zeichner, directorul departamentului de cercetare cosmetică și clinică din cadrul Departamentului de Dermatologie al Spitalului Mount Sinai, explică: „Apa micelară este în sine o soluție de curățare. Deși are o bază lichidă, conține capcane de murdărie, cunoscute sub numele de miceli, care elimină impuritățile de pe piele. Micelulele sunt în esență surfactanți sau molecule de ulei în apă.”

Ce sunt surfactanții (agenții tensioactivi)?

Agenții tensioactivi se găsesc în multe tipuri de săpunuri și demachiante. Aceștia sunt atrași de ulei și îndepărtează substanțele uleioase de la suprafața pielii. În teorie, apa micelară ar trebui să fie suficient de delicată pentru a lăsa tenul hidratat.

„Deși majoritatea oamenilor pot tolera tensioactivi reziduali pe piele (mai ales dacă sunt din cei blânzi), unii tensioactivi sunt iritanți, iar unele persoane pot avea chiar o alergie la aceștia”, spune Rachel Nazarian, dermatolog la Schweiger Dermatology Group din New York. „Dacă aveți o alergie la tensioactivi, este posibil să constatați că pielea dumneavoastră devine roșie, umflată sau creează mâncărimi la utilizarea repetată. Recomandarea mea este să clătiți întotdeauna apa micelară, doar pentru a fi în siguranță.”

Surfactanții sunt o problemă pe termen lung?

Din punct de vedere tehnic, nu există niciun impact pe termen lung atunci când se folosește apa micelară și nu o clătești pe pielea compatibilă cu aceasta. Fi doar conștientă că dacă pielea începe să pară iritată, nu înseamnă neapărat că trebuie să renunțați la apa micelară – înseamnă doar că trebuie să vă clătiți bine după ce o folosiți. Apele micelare nu sunt neapărat periculoase (deci nu prezintă niciun risc pentru sănătatea ta generală) și nu necesită clătire, dar dacă ai timp și energie, clătește-te oricum.

În încheiere

O mare parte din ezitările legate de apa micelară provin din preocupările care se aplică de obicei la produsele de demachiere obișnuite. Cu toate acestea dacă aveți pielea sensibilă și aveți acces la o chiuvetă, este mai bine să clătiți! Doar pentru a fi în siguranță! Ar trebui să fii mereu atentă la nevoile individuale ale pielii tale și la reacțiile la produse. Nu există un singur mod de a avea grijă de piele, ci doar sugestii și informații despre produse și ingredientele acestora. Așadar, dacă ai probleme cu rutina ta de curățare și aceasta include apă micelară, încearcă să adaugi o clătire rapidă între etape!

Default image
Alin