Află ce este NFC și cum funcționează

Deși NFC există de mai bine de zece ani, doar un număr limitat de telefoane mobile utilizează această tehnologie. Deci, cum funcționează?

NFC este o tehnologie wireless, datorită creșterii sistemelor de plată online precum Samsung Pay și Google Pay. Mai ales când vine vorba de dispozitive de vârf și chiar de multe dispozitive de nivel mediu. Probabil că ați mai auzit termenul înainte, dar ce este NFC mai exact? În acest articol, vă prezentăm pe scurt ce este, cum funcționează și la ce poate fi folosit.

NFC înseamnă „Near Field Communication” (comunicare în câmp apropiat) și, după cum sugerează și numele, permite comunicarea pe distanțe scurte între dispozitivele compatibile. Acest lucru necesită cel puțin un dispozitiv emițător și un altul care să recepționeze semnalul. O serie de dispozitive pot utiliza standardul NFC și vor fi considerate fie pasive, fie active.

Dispozitivele NFC pasive includ etichete și alte emițătoare mici, care pot trimite informații către alte dispozitive NFC fără a avea nevoie de o sursă de energie proprie. Cu toate acestea, ele nu procesează nicio informație trimisă din alte surse și nu se pot conecta la alte componente pasive.

Dispozitivele active sunt capabile atât să trimită, cât și să primească date și pot comunica între ele, precum și cu dispozitivele pasive. Smartphone-urile sunt de departe cea mai comună formă de dispozitiv NFC activ. Cititoarele de carduri pentru transportul public și terminalele de plată tactile sunt, de asemenea, exemple bune de utilizare a acestei tehnologii.

ce este nfc

Cum funcționează NFC?

Acum că știm ce este NFC, te întrebi cum funcționează? La fel ca Bluetooth și Wi-Fi și ca toate celelalte semnale wireless, NFC funcționează pe principiul transmiterii de informații prin unde radio. Near Field Communication este un alt standard pentru tranzițiile de date fără fir. Aceasta înseamnă că dispozitivele trebuie să respecte anumite specificații pentru a comunica între ele în mod corespunzător. Tehnologia utilizată în NFC se bazează pe ideile mai vechi ale RFID (identificare prin radiofrecvență), care folosea inducția electromagnetică pentru a transmite informații.

Aceasta reprezintă o diferență majoră între NFC și Bluetooth/WiFi. Primul poate fi utilizat pentru a induce curenți electrici în cadrul componentelor pasive, precum și pentru a trimite date. Acest lucru înseamnă că dispozitivele pasive nu au nevoie de o sursă de alimentare proprie. În schimb, acestea pot fi alimentate de câmpul electromagnetic produs de o componentă NFC activă atunci când intră în raza de acțiune. Din păcate, tehnologia NFC nu dispune de o inductanță suficientă pentru a ne încărca smartphone-urile, dar încărcarea fără fir QI se bazează pe același principiu.

Câmpurile electromagnetice pot fi utilizate pentru a transmite date sau pentru a induce curenți electrici într-un dispozitiv receptor. Dispozitivele NFC pasive captează energie din câmpurile produse de dispozitivele active, dar raza de acțiune este scurtă.
Frecvența de transmisie a datelor prin NFC este de 13,56 megahertzi. Puteți trimite date la 106, 212 sau 424 kilobiți pe secundă. Acest lucru este suficient de rapid pentru o gamă largă de transferuri de date, de la detalii de contact până la schimbul de imagini și muzică.

Pentru a determina ce fel de informații vor fi schimbate între dispozitive, standardul NFC are în prezent trei moduri distincte de funcționare. Poate că cea mai frecventă utilizare în cazul telefoanelor inteligente este modul peer-to-peer. Acesta permite ca două dispozitive compatibile NFC să facă schimb de diverse informații între ele. În acest mod, ambele dispozitive trec de la activ când trimit date la pasiv când primesc.

Modul de citire/scriere, pe de altă parte, este o transmisie de date unidirecțională. Dispozitivul activ, eventual smartphone-ul dumneavoastră, se conectează cu un alt dispozitiv pentru a citi informații de la acesta. Etichetele publicitare NFC utilizează acest mod.

Ultimul mod de funcționare este emulația de card. Dispozitivul NFC poate funcționa ca un card de credit inteligent sau fără contact și poate efectua plăți sau se poate conecta la sistemele de transport public.

Diferențe între NFC și Bluetooth

Deci, cum se compară NFC cu alte tehnologii wireless? Ați putea crede că NFC este puțin inutil, având în vedere că Bluetooth este disponibil pe scară mai largă de mulți ani. Cu toate acestea, există câteva diferențe tehnice importante între cele două tehnologii, ceea ce conferă tehnologiei NFC unele avantaje semnificative în anumite circumstanțe. Principalul argument în favoarea NFC este că necesită un consum de energie mult mai mic decât Bluetooth. Acest lucru face ca NFC să fie perfect pentru dispozitivele pasive, cum ar fi etichetele publicitare menționate mai devreme, deoarece acestea pot funcționa fără o sursă de alimentare importantă.

Cu toate acestea, această economie de energie are câteva dezavantaje majore. Cel mai important, raza de transmisie este mult mai mică decât cea a tehnologiei numită Bluetooth. În timp ce NFC are o rază de acțiune de aproximativ 10 cm, doar câțiva centimetri, conexiunile Bluetooth pot transmite date până la 10 metri sau mai mult de la sursă. Un alt dezavantaj este că NFC este destul de lent față de Bluetooth. Transmite date la o viteză maximă de doar 424 kbit/s, față de 2,1 Mbit/s cu Bluetooth 2.1 sau aproximativ 1 Mbit/s cu Bluetooth Low Energy.

Dar NFC are un avantaj major: o conectivitate mai rapidă. Datorită utilizării cuplării inductive și a absenței împerecherii manuale, este nevoie de mai puțin de o zecime de secundă pentru a stabili o conexiune între două dispozitive. Deși Bluetooth-ul modern se conectează destul de repede, NFC este încă foarte util pentru anumite scenarii. Și anume plățile mobile.

Telefoanele Samsung, Apple si multe alte telefoane Android folosesc tehnologia NFC – deși Samsung Pay funcționează puțin diferit față de celelalte. În ultimii au au apărut și samrtwatch-uri bune care folosesc această tehnologie. În timp ce Bluetooth funcționează mai bine pentru conectarea dispozitivelor între ele pentru transferuri de fișiere, partajarea conexiunilor la difuzoare și multe altele, anticipăm că NFC va avea întotdeauna un loc în această lume datorită plăților mobile – o tehnologie care se extinde rapid.

Acum că am răspuns la întrebarea „Ce este NFC?”, dorim să aflăm de la dumneavoastră orice alte întrebări pe care le aveți cu privire la această tehnologie wireless. Spuneți-ne întrebările dumneavoastră în comentarii!

Default image
Alin