7 tehnici de meditație

Meditația oferă timp pentru relaxare și o conștientizare sporită într-o lume stresantă, în care simțurile noastre sunt adesea amorțite. Cercetările sugerează că meditația are potențialul de a face mai mult decât o simplă ameliorare temporară a stresului.

Educatorii, liderii spirituali și experții în sănătate mintală au dezvoltat zeci de forme de meditație. Varietatea sugerează că există o formă de meditație care să se potrivească majorității oamenilor, indiferent de personalitate sau de stilul de viață.

Pentru cineva care meditează, practica oferă șansa de a îmbunătăți bunăstarea fizică, precum și sănătatea emoțională. Cu toate acestea, nu există un „mod corect” de a medita, ceea ce înseamnă că oamenii pot explora diferitele tipuri până când găsesc unul care funcționează pentru ei.

tipuri de meditație

Câteva informații despre tehnicile de mediție

 • În cadrul fiecărui tip de meditație, există mai multe subtipuri de descoperit și practicat.
 • Profesorii de meditație au idei diferite cu privire la frecvența cu care o persoană ar trebui să mediteze.
 • Este în regulă să amestecați tipurile sau să testați diferite abordări până când o găsiți pe cea potrivită.

Tehnici de mediație

1. Loving-kindness meditation

Meditația de iubire și bunăvoință este cunoscută și sub numele de meditația Metta. Scopul ei este de a cultiva o atitudine de iubire și bunătate față de orice, chiar și față de dușmanii și sursele de stres ale unei persoane.

În timp ce respiră adânc, practicanții își deschid mintea pentru a primi bunătate iubitoare. Ei trimit apoi mesaje de bunătate iubitoare către lume, către anumite persoane sau către cei dragi lor.

În cele mai multe forme ale acestei meditații, cheia este repetarea mesajului de mai multe ori, până când practicantul simte o atitudine de bunătate iubitoare.

Meditația iubirii binevoitoare este concepută pentru a promova sentimente de compasiune și atât pentru ceilalți, cât și pentru sine.

Îi poate ajuta pe cei afectați de:

 • furie
 • frustrare
 • resentimente
 • conflicte interpersonale

Acest tip de meditație poate crește emoțiile pozitive și a fost legat de reducerea depresiei, anxietății și a stresului post-traumatic.

2. Scanare corporală sau relaxare progresivă

Relaxarea progresivă, numită uneori meditație de scanare a corpului, este o meditație care încurajează oamenii să își scaneze corpul pentru a găsi zonele de tensiune. Scopul este de a observa tensiunea și de a-i permite acesteia să se elibereze.

În timpul unei sesiuni de relaxare progresivă, practicanții încep de la un capăt al corpului, de obicei picioarele, și trec prin tot corpul.

Unele forme de relaxare progresivă le cer oamenilor să încordeze și apoi să relaxeze mușchii. Altele încurajează o persoană să vizualizeze un val, plutind peste corpul lor pentru a elibera tensiunea.

Relaxarea progresivă poate ajuta la promovarea unor sentimente generalizate de calm și relaxare. De asemenea, poate ajuta în cazul durerii cronice. Pentru că relaxează încet și constant corpul, unii oameni folosesc această formă de meditație pentru a-i ajuta să doarmă.

3. Meditația Mindfulness

Mindfulness este o formă de meditație care îi îndeamnă pe practicanți să rămână conștienți și prezenți în acest moment.

În loc să se gândească la trecut sau să se teamă de viitor, mindfulness încurajează conștientizarea împrejurimilor existente ale unei persoane. Crucială în acest sens este lipsa de judecată. Astfel, mai degrabă decât să reflecteze asupra enervării unei așteptări lungi, un practicant va observa pur și simplu așteptarea fără a o judeca.

Meditația mindfulness este ceva ce oamenii pot face aproape oriunde. În timp ce așteaptă la coadă la magazinul alimentar, de exemplu, o persoană ar putea observa cu calm împrejurimile, inclusiv priveliștile, sunetele și mirosurile pe care le experimentează.

O formă de mindfulness este implicată în majoritatea tipurilor de meditație. Conștientizarea respirației îi încurajează pe practicanți să fie conștienți de respirația lor, în timp ce relaxarea progresivă atrage atenția asupra zonelor de tensiune din corp.

Deoarece atenția este o temă comună multor forme de meditație, aceasta a fost studiată pe scară largă.

Cercetările au constatat că mindfulness poate:

 • reduce fixarea pe emoțiile negative
 • să îmbunătățească concentrarea
 • îmbunătăți memoria
 • diminua reacțiile impulsive, emoționale
 • să îmbunătățească satisfacția relațională

Unele dovezi sugerează că mindfulness poate îmbunătăți sănătatea. De exemplu, un studiu efectuat pe bărbați afro-americani cu boli cronice de rinichi a constatat că meditația mindfulness ar putea reduce tensiunea arterială.

4. Meditația de conștientizare a respirației

Conștientizarea respirației este un tip de meditație conștientă care încurajează respirația conștientă.

Practicanții respiră încet și profund, numărându-și respirațiile sau concentrându-se în alt mod asupra respirației. Scopul este de a se concentra doar pe respirație și de a ignora alte gânduri care intră în minte.

Ca formă de meditație mindfulness, conștientizarea respirației oferă multe dintre aceleași beneficii ca și mindfulness. Printre acestea se numără reducerea anxietății, îmbunătățirea concentrării și o mai mare flexibilitate emoțională.

5. Kundalini yoga

Kundalini yoga este o formă de meditație activă din punct de vedere fizic, care îmbină mișcările cu respirația profundă și mantrele. De obicei, oamenii învață de la un profesor sau fac un curs. Cu toate acestea, cineva poate învăța posturile și mantrele acasă.

În mod similar cu alte forme de yoga, kundalini yoga poate îmbunătăți forța fizică și reduce durerea. De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea mentală prin reducerea anxietății și a depresiei.

De exemplu, un studiu realizat în 2008 pe veterani cu dureri lombare cronice, a constatat că yoga a redus durerea, a crescut energia și a îmbunătățit sănătatea mentală generală.

6. Tehnic de meditație Zen

Meditația Zen, uneori numită Zazen, este o formă de meditație care poate face parte din practica budistă. Mulți practicanți Zen studiază sub îndrumarea unui profesor, deoarece acest tip de meditație implică pași și posturi specifice.

Scopul este de a găsi o poziție confortabilă, de a se concentra asupra respirației și de a observa cu atenție gândurile proprii fără a le judeca.

Din nou, această formă de meditație este similară cu meditația mindfulness, dar necesită mai multă disciplină și practică. Oamenii o pot prefera dacă sunt în căutarea atât a relaxării, cât și a unei noi căi spirituale.

7. Tehnica de meditație transcendentală

Meditația transcendentală este o formă spirituală de meditație în care practicanții rămân așezați și respiră lent. Scopul este de a transcende sau de a se ridica deasupra stării actuale a persoanei.

În timpul unei sesiuni de meditație, practicanții se concentrează asupra unei mantre sau a unui cuvânt sau a unei serii de cuvinte repetate. Un maestru determină mantra pe baza unui set complex de factori, uneori incluzând anul în care s-a născut practicantul și anul în care a fost format maestrul.

O alternativă le permite oamenilor să își aleagă mantra. Această versiune mai contemporană nu este, din punct de vedere tehnic, Meditația Transcendentală, deși poate arăta substanțial asemănătoare. Un practicant ar putea decide să repete „Nu mi-e frică să vorbesc în public” în timp ce meditează.

Persoanele care practică Meditația Transcendentală raportează atât experiențe spirituale, cât și o atenție sporită.

Sfaturi pentru a medita mai bine

7 tehnici de meditație

Meditația este un demers orientat spre proces, care se concentrează pe moment, nu pe rezultate.

Așadar, bucuria momentului este cheia unei meditații de succes.

Un individ nu ar trebui să judece dacă sesiunea de meditație este bună sau rea, corectă sau greșită. În schimb, ar trebui pur și simplu să rămână în acel moment.

Meditația este o abilitate care necesită timp pentru a fi stăpânită. Unii oameni se simt frustrați și chiar furioși atunci când încearcă pentru prima dată să mediteze.

Rămânerea prezentă în momentul actual poate fi o provocare, la fel ca și concentrarea asupra unei singure mantre fără a fi distrasă.

Oricare ar fi reacția lor imediată, o persoană ar trebui să persiste în practica medierii. Cheia este de a accepta gândurile care apar fără judecată sau furie. Unii începători pot beneficia de înscrierea la un curs sau de sprijinul unui profesor.

În încheiere

Meditația este o strategie simplă care poate ajuta la obținerea unei sănătăți mai bune și a unei vieți mai fericite. Este nevoie de timp pentru a o stăpâni, ca orice altă abilitate. Dacă o persoană se ține de ea și este dispusă să experimenteze diferite metode, este mai probabil să descopere un stil de meditație care i se potrivește.

Default image
Alin